Přemýšlím co napsat na úvod... 
Snad jen 

  • že zde nenajdete 9 + 1 druhů čajů (vynechala jsem Ovocný čaj a Bylinkový čaj, protože to nejsou typické čaje)
  • že jsem těch zbylých 7 druhů řadila podle oxidace, aby to bylo přehlednější
  • že nečaje najdete až úplně na konci.

Zelený čaj

Zelený čaj je čaj neoxidovaný. Je to velmi silný antioxidant, oddaluje stárnutí a je velmi povzbuzující. Lístky se sbírají, třídí a pak se suší na slunci, kovových pánvích či kotlech. Někdy se i praží nebo suší. Nálevů připravíme dle kvality čaje od jednoho až po pět nebo i více.
Platí jednoduché pravidlo: dokud nám čaj chutná, můžeme pořád zalévat.  

Příklady zelených čajů:

Darjeeling Green 

Nálev tohoto indického čaje má okouzlující vůní, sladkosvěží chuť a trvalý sametově oříškový podtón, který je typický pro Darjeelingské čaje.

 Pi Lo Chun
Zelené spirálky jara
Klasicky se Pi Lo Chun sbírá brzy z jara v horách nad jezerem v provincii Sichuan v Číně. Mezi čajovníky jsou vysazené broskvoně, švestky a meruňky, které kvetou v době, kdy rozvíjející se čajové lístky nejlépe vstřebávají vůni květů. Díky tomu má Pi Lo Chun svou nezaměnitelnou vůni a svěží chuť.
Lung Ching
Dračí studna
Luxusní sorta čínského čaje, často označovaného za nejlepší čaj Číny. Pěstuje se v nádherné krajinné scenérii v okolí vesnice pojmenované Dračí studna. Lístky se zpracovávají ve velkých vyhřívaných pánvích a zachovávají si tím typický plochý tvar. Přirozeným způsobem tento čaj dokáže přehřátý organismus ochladit a podchlazený zahřát.
Čajový nálev čisté nazelenalé barvy, plné jemně nasládlé chuti a vyvážené vůně, poměrně dlouho zachovává své kouzlo na jazyku.
Japan Matcha
Zelený čaj pravý, vhodný pro čajový obřad. Kvalitní japonský práškový čaj, který se vyrábí z
nejjemnějších čajových lístků ze zastíněných plantáží.

 

Bílý čaj

Bílý čaj je také bez oxidace. Keře se pěstují ve stínu, aby neměly moc chlorofylu. Používají se pupeny "tipsy" - ty nejmladší lístky. Čaj je velmi jemný, téměř nepovzbuzuje, ale naopak je velmi prospěšný z duchovního hlediska. Třeba před meditací, pří dlouhých besedách s přáteli nebo při nějaké duševní činnosti jako čtení, psaní básní, kreslení… Barva nálevů je spíše žlutá nebo žlutozelená - ne bílá.

Příklady bílých čajů:

Show mee
Obočí dlouhého věku
Základní třída čínského bílého čaje. List je ochmýřený hrubý, žlutozelené až světlehnědé barvy. Nálev je barvy žlutohnědé a svérázné vyvážené chuti.
Snow Buds
Raritní bílý čaj vyráběný ve velmi omezeném množství. Čajové lístky a pupen se ručně sbírají a jsou pokryty stříbřitě bílým chmýřím, které je typické pro raritní sortu bílých čajů.

 

Žlutý čaj

Žlutý čaj je také bez oxidace, suší se pomalu zakryt pod plachtami a tím dochází k jeho jedinečné chuti a dalších vlastností za které je oceňován.
Žlutý čaj byl brán jako daň císaři, je to velmi vzácný druh čajů. Císařská barva byla žlutá, tak proto žluté čaje. 

Polozelený čaj

Polozelené čaje, nebo také Oolongy. Je to částečně oxidovaný čaj. Vlastně takové šampaňské mezi čaji. Oolongy jsou středně povzbuzující, velmi chutné a vonné. 

Příklady polozelených čajů:

Tie Guan Yin
Železná bohyně milosrdenství
Tchie Kuan-jin patří mezi nejslavnější oolongy. Nálev má světlou žluto-zelenou barvu a svěží pronikavou vůni. Chuť je lahodná, aromatická s příjemně natrpklými tóny. Jsou čajomilové, kteří nepijí jiný čaj, než Oolong – nejslavnějším příkladem byla francouzská zpěvačka Edith Piaf, která ho spotřebovala až kilo měsíčně.
Wu Long
Černý drak
Středně oxidovaný čaj z provincie Fu-ťien. S nálevem žluto-oranžové barvy a bohatou chutí. Podle pověsti se majitel jedné čajové zahrady natolik vylekal černého hada, že ze zahrady, kde právě sušil čajové listy, utekl a vrátil se až po několika dnech. Listy zatím částečně zoxidovaly a nápoj z nich připravený měl velmi příjemnou chuť i vůni. A tak spatřil světlo světa Oolong.

 

Černý čaj

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací – na rozdíl od zeleného čaje. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj, který více vystihuje barvu čaje. Na Sibiři byl černý čaj až do 19. st. využíván jako měna

Příklady černých čajů:

Ceylon
Značně povzbuzující čaj, vhodný k celodennímu popíjení z vysokohorských zahrad Srí Lanky z plantáže Nuwara Eliya. Má svěží bylinnou chuť a lehkou citronovou vůni. Mléko a jiné přísady se k tomuto čaji hodí.
Darjeeling
Slavná indická čajová zahrada Namring Upper má renomé nejen mezi odborníky. Výrazná chuť i vůně jsou pro tento čaj typické.
Yunnan
Vysoce kvalitní třída výrazného a svérázného Yunnanského čaje z Číny. Tomuto čaji se připisuje zvláštní vlastnost osvěžovat a povzbuzovat bez nadměrné stimulace, při které by se již mohly třást ruce - proto se mu říká čaj chirurgů. Vhodný na ranní a dopolední popíjení. Nálev má zlatohnědou až hnědooranžovou barvu, plnou, jemně kouřovou chuť, místy připomínající nejrůznější koření.

 

Pu Erh

Jsou to několikanásobně fermentované čaje. Jejich výroba je částečně utajována. Pu Erh je jediný čaj, u kterého platí: čím starší, tím lepší! Má specifickou chuť a vůni aroma "budhistického kláštera". Pu Erh můžete sehnat jak sypaný, tak slisovaný do různých tvarů (obrázek o tvarech Pu Erhu si můžete udělat zde). Výborný je po mastném jídle nebo bolestech zažívání. Často se mu říká čínský penicilin a má výborné účinky na zažívání a zlepšení zdravotního stavu, především na snižování tuku

Rozlišujeme 2 základní druhy: Sheng = zelený

                                            Shu = černý, tmavý 

Příklady čajů typu Pu Erh:

Pu Erh

Listy pocházejí z čajových stromů ta-jie, v překladu Velký list, které rostou v provincii Yunnan. Ve 13. století, při řádění Kublajchánových nájezdníků, byl čaj rozšířen do zbylých oblastí Číny. V Číně je považován za univerzální lék, dodávající energii a prodlužující život. Podporuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, příznivě ovlivňující trávení s antibakteriálními účinky a pomáhá vylučovat jedy z těla (škodlivé látky, toxíny).

Pu Erh Jasmin
Kvalitní Pu Erh ochucený květy jasmínu.

 

Ovoněné čaje

Čaje se aromatizovaly už velmi dávno. Metody jsou různé.
Při sušení čaje nebo i po něm, se mezi čaj dají vonné květy nebo jiné suroviny.
Používají se třeba květy jasmínu, skořicovníku, lotosu, lichi... Ovoněné čaje jsou výborné třeba k rybě, ale i sladkému pečivu.
Aromatizují se jak zelené čaje tak Oolongy, černé čaje a dokonce i Pu-Er.

Nečaje

Jak se liší čaje a nečaje? 
Je to vlastně strašně jednoduché. Nečaje se vyrábějí z čehokoliv jiného, jen ne z listů čajovníku. Příklady hledejte níže.

Sahlap
  Tradiční orientální mléčný nápoj. Obsahuje rozemletý kořen speciálního druhu orchideje. V Turecku je považován za lék při
nachlazení, chřipce a afrodisiakum.
Ženám chutná, mužům pomáhá.
Výborně chutná sypané skořicí nebo kakaem.
Masala
Směs indického koření - zázvor, kardamon, pepř…- která prohřeje organismus. Je vhodná na posílení imunity, ničí viry a po prohýřené noci Vás skvěle postaví na nohy.
Podává se s mlékem, oslazené medem. 
Rooibos

Tento čaj pochází z Jihoafrického keře Aspalathus linearis. Nálev má sytou červenou barvu a osvěžující sladko-medovou chuť i vůni. Je ideálním přírodním zdrojem minerálů, vitamínů, antioxidantů a stopových prvků. Neobsahuje kofein (takže je vhodný i pro děti a těhotné).

Mate

Z rostliny Cesmíny paraguajské.
Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a antioxidantů. Má výrazné stimulační vlastnosti. Nálev má tmavě hnědou barvu a mírně kouřovou vůni. Chuť je silná, lehce svíravá a dlouhotrvající. Podáváme v kallabase (nádobě vyrobené ze speciální tykve). 

 

Všechny zde uvedené příklady čajů si můžete koupit na www.expect.cz, odkud jsem s dovolením použila (a maličko upravila) popisky čajů a fotografie.   

Celé popisky sort čajů najdete na www.tea-earth.net, odkud jsou (s dovolením) tyto - trošku zkrácené a upravené. 
https://www.tea-earth.net