Příprava čaje
Každý čaj to má jinak. Já to vezmu hodně rychle a tak trochu letem světem.
Normální člověk možná ani neřeší, jestli připravuje zelený, černý nebo jakýkoliv jiný čaj. Všechno prostě zalívá vroucí vodou a nechává louhovat, jak dlouho chce. Hodněkrát úplně zapomene na to, že se mu nějaký čaj louhuje a tak ho vyndá třeba po 10 minutách a moc mu nechutná. Pak si stěžuje, že mu je z čaje blbě a možná na něj úplně zanevře.
Jestli jsem popsala Vás, nezoufejte a čtěte dál.
1. Na jaký čaj mám dnes chuť?
V poličce mám vyskládaných opravdu hodně čajů. Není tak úplně lehké jen tak sáhnout a vybrat si. Obvykle se řídím prostě svým pocitem. Přivoním si a něco mi prostě řekne, jestli mi tenhle čaj bude právě teď chutnat.
2. Louhování
Už nějaký ten čas chodím na hodiny angličtiny k jedné paní. Většinou si dáme čaj a povídáme si, zatímco se nám čaj louhuje. Nikdy to neměříme a tak se občas stane, že se nám zkrátka přelouhuje. Pak chutná... jako něco svíravého, co nám může udělat i blbě. A bodeť by ne, když se pak vylouhují i látky, které nám dobře zkrátka nedělají.
Doporučuju si pořídit minutku, přesýpací hodiny (které mají určitě největší kouzlo) nebo čas stopovat na mobilu (což kouzlo absolutně postrádá :)). Čas můžete počítat i v hlavě.
Jaká je tedy ta správná doba louhování se dočtete v tabulce níže. Samozřejmě jsou čaje, u kterých stačí doba louhování třeba jen 15 s, hlavně pokud chcete dělat více nálevů. To se ale pak liší čaj od čaje.
Platí: čím teplejší voda, tím kratší doba louhování.
3. Teplota vody
Teplota vody je také hodně důležitá. U každých čajů jsou látky, které se vylouhovávají při dané teplotě. Když čaj zalijeme špatnou teplotou vody (na to jsou citlivé hlavně zelené čaje) může se stát, že se vylouhují špatné látky nebo se nevylouhují ty dobré.
Je určitě dobré pořídit si teploměr (v lounské čajovně je cena tuším kolem 100 Kč). Až si budete jistější, můžete vodu samozřejmě odhadovat. Já to dělám dost často, ale je pravda, že ne úplně vždy se strefím.
Bublinky signalizují teplotu vody plus mínus takhle:
- voda bublá jako o život = 90° - 100° = var
- začínají se tvořit bublinky = 70°-80°
Je to ovšem docela nepřesné.
Teplota vody je u jednotlivých sort čajů popsaná v tabulce.
Druh čaje | Teplota vody | Doba louhování |
Černý čaj | 90° | stimulující = 2-3 min |
uklidňující = 4-5 min | ||
Darjeeling | 90° | 3-4 min |
Assam | 90° | 3-5 min |
Ceylon | 90° | 2-4 min |
Zelený čaj | 60° - 80° | 1-3 min |
Pu Erh | 80° - 90° | 3-7 min |
Ovocný čaj | 90° | 5-10 min |
Bylinný čaj | 90° | 5-15 min |
4. "Nalejt, vylejt, nasypat, zalejt, vylejt"
Humpolácky řečeno, já vím. Ale v podstatě jde o tohle:
- Nalít do konvičky, šálků a do všeho nádobí, které budeme potřebovat vodu. Všechno tím rozehřejeme a očistíme.
- Vylít z konvičky vodu, nasypat do í čaj, který se tak krásně rozvoní.
- Zalít čaj vodou správné teploty, nechat louhovat určitý čas.
- Vylít čaj (většinou do džbánku nebo hrnku)
5. Vychutnat si čaj všemi smysly
- Můžeme ohmatat čajové lístky.
- Pokocháme se samozřejmě pohledem na lístky i na barvu nálevu čaje.
- Přivoníme si.
- Ochutnáme čaj.
- Budeme slyšet, jak konvice bublá, můžeme si pustit nějakou příjemnou hudbu nebo prostě vnímat to úžasné ticho a pohodu.
Fotografie: Eva Fialková